Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η «Εστία Γνώσης Χαλκίδας» ήταν μέχρι το 2010 Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Χαλκιδέων και από τις αρχές του 2011 ανήκει στο Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Προστασίας Αλληλεγγύης Χαλκίδας (Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.) του ίδιου Δήμου.  Θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί από το 2004. Η διοικητική ευθύνη της Εστίας ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, το οποίο και ορίζει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η επιστημονική ευθύνη της Εστίας είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων. Τον Απρίλιο του 2013 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας (μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας) και Δήμου Χαλκιδέων, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την στήριξη των εκπαιδευτικών δράσεων της Εστίας, ενημερώνοντας με εγκυκλίους όλα τα σχολεία της χώρας καθώς και την διάθεση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού. Όλη η δράση και το έργο της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας καθορίζεται και υλοποιείται από  την ομάδα του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθώς και από υπαλλήλους και εθελοντές πολίτες και έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες για την «Εστία Γνώσης Χαλκίδας» μπορείτε να ανατρέξετε στην Αναλυτική Παρουσίαση του φορέα.


Το πρόγραμμα της Εστίας για το σχολικό-ακαδημαïκό έτος 2017-18

Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης, συνεχίζει και για το τρέχον σχολικό έτος 2017-18 τις καθημερινές επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες στο χώρο, κυρίως της Αστρονομίας/Αστροφυσικής, των  Μαθηματικών και της Πληροφορικής.

Έτσι, οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Παράλληλα, και με διαδραστικό τρόπο, θα εισχωρήσουν στον χώρο των Μαθηματικών και της Πληροφορικής.

Το ημερήσιο πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο για το σχολικό έτος 2021-22 διαμορφώνεται ως εξής:


Αναφορικά με τον απολογισμό των επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, κατά το σχολικό έτος 2019-20, στο πρόγραμμα της Εστίας συμμετείχαν 1690 μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων. Ο αριθμός αυτός αφορά τις επισκέψεις σχολείων μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020, όπου και ανεστάλη η λειτουργία τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του σχολικού έτους είχαν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή τους τουλάχιστον άλλοι 813 μαθητές/τριες, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών/τριών που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εστίας, υπό κανονικές συνθήκες, θα ανερχόταν τουλάχιστον σε 2.503, παγιώνοντας έτσι την επισκεψιμότητα της Εστίας για 9η συνεχόμενη χρονιά πάνω από 2500 μαθητές και μαθήτριες.

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τον ετήσιο «Απολογισμός για το έτος 2020-21».

Το πρόγραμμα “ΤηλΕστια”

Στα πλαίσια της διάδοσης της  επιστημονικής γνώσης και του έργου της Εστίας αν είναι δυνατόν και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας, θέσαμε ως στόχο την συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματός μας και από εκείνα τα σχολεία, που λόγω κυρίως της απόσταση, δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούνστον χώρο μας. Η μέθοδος αυτή της τηλε-εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του προγράμματος “ΤηλΕστια”, που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2009. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκεριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε ένα μακρινό από την Χαλκίδα σχολείο (περισσότερο από 300 χιλιόμετρα), να συμμετάσχει από την έδρα του στο πρόγραμμα της Εστίας. Στον χώρο της Εστίας βρίσκεται τμήμα ενός άλλου σχολείου και έτσι υπάρχει μαι αμφίδρομη επικοινωνία των δύο σχολείων με την καθοδήγηση των καθηγητών της Εστίας. 

Από τον Νοέμβριο του 2009 που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 έχουν συνδεθεί και συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Εστίας περισσότερα από 75 σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την Ελλάδα ενδεικτικά αναφέρουμε σχολεία από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, το Ρέθυμνο, την Κοζάνη, τον Βόλο, την Κομοτηνή, τα Γρεβενά, την Καβάλα, το Αμύνταιο, τις Σέρρες, την Κέρκυρα, την Ξάνθη, την Πρέβεζα, την Κατερίνη την Τρίπολη, το Ηράκλειο, του Μολάους, την Καστοριά, την Κω, την Δράμα, την Αντίπαρο, την Σκιάθο κ.α. Από το εξωτερικό, επίσης ενδεικτικά αναφέρουμε, το Ελληνικό Σχολείο του Χαρτούμ στο Σουδάν, το Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, την Αμπέτειο Ελληνική Σχολή στο Κάïρο, καθώς κα τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου, του Ντόρτμουντ, της Φρανκφούρτης και του Άουγκσμπουργκ στην Γερμανία.

Το παραπάνω πρόγραμμα λειτουργεί με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων (και ιδιαίτερα του Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου), τους οποίους γαι μια ακόμα φορά ευχαριστούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακαλούνται τα ενδιαφερόμενα σχολεία να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Εστία στα τηλέφωνα +302221087860, +302221077599 (υπεύθυνος οργάνωσης κ. Γιάννης Μαρκόπουλος)


Το πρόγραμμα “ΤηλεΤαξη”

Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 τέθηκε σε πειραματική εφαρμογή το πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη». Πρόκειται για την σε μόνιμη βάση διδασκαλία  του μαθήματος μίας ξένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση των Αγγλικών, από την έδρα της Εστίας στη Χαλκίδα προς το μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας) μέσω του προγράμματός μας «ΤηλΕστια».

Το τρέχον έτος, το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» έχει επεκταθεί σε ακόμα 10 απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία, όπου πραγματοποιείται η διδασκαλία τριών ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), καθώς και το ειδικό μάθημα της Μουσικής Αγωγής. Σημειώνεται ότι ο τεχνικός εξοπλισμός των 11 δημοτικών σχολείων για τις ανάγκες του προγράμματος “ΤηλεΤαξη” είναι μια ευγενική προσφορά του Ιδρύματος “Σταυρος Νιάρχος”, το οποίο και ευχαριστούμε.

Δείτε: Τα 10+1 δημοτικά σχολεία του προγράμματος ΤηλεΤάξης

Επισκέψεις: 1486

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έλεγχος Captcha *