Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

CV photo

Αντώνιος Α. Αντωνίου

Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών

Ερευνητική Ομάδα Αστρικής Φασματοσκοπίας (AsTA)
Τομέας Αστροφυσικής – Αστρονομίας – Μηχανικής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εστία Γνώσης Χαλκίδας

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (Δεκέμβριος 2021)

Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύμη. Μέχρι την πρώτη τάξη του Λυκείου φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κύμης και αποφοίτησε από το Λύκειο Φιλοθέης Αθηνών στο οποίο φοίτησε τις δύο τελευταίες τάξεις.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στην Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή την οποία και παρουσίασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία κρίθηκε με βαθμό άριστα. 

Ανήκει στην Ερευνητική Ομάδα  Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Τα εντεταλμένα επιστημονικά και ερευνητικά του αντικείμενα  είναι η φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής, αστρικών ατμοσφαιρών και ενεργών γαλαξιακών πυρήνων στην υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ανήκει στο Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην κατεύθυνση των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, τμήμα στο οποίο είχε διδάξει παλαιότερα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

Παράλληλα εκτελεί τα καθήκοντα του επιστημονικού διευθυντή της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

Περισσότερες από 90 επιστημονικές εργασίες του  (Δεκέμβριος 2020) έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό «συντελεστή απήχησης (impact factor)» καθώς και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές.

 Έχει υπάρξει τρεις φορές προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Αστροφυσικής στο εξωτερικό.

Έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις  ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια,  Σχολεία, Επιστημονικές Ενώσεις και Σωματεία σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου. Έχει κάνει, επίσης, σειρά εκπομπών και συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επισκέψεις: 1498